Header image

Bladluisbestrijding met de sluipwesp Aphidius matricariae

Aphidius matricariae is een sluipwesp uit de familie Braconidae en wordt algemeen erkend voor haar rol in de biologische bestrijding van bladluizen. Deze kleine sluipwesp is een waardevolle natuurlijke vijand van zowel land- als tuinbouw. Aphidius matricariae wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

  • Myzus spp.

De natuurlijke vijand Aphidius matricariae is bij Koppert verkrijgbaar als Aphipar-M.

Play

Beste gebruiksomstandigheden Aphidius matricariae

De natuurlijke vijand Aphidius matricariae is het meest effectief tussen 15 en 25°C (59 en 77°F). De effectiviteit vermindert bij temperaturen boven 28°C/82°F.

Hoe gebruik je Aphidius matricariae

De sluipwesp Aphidius matricariae is verkrijgbaar in een flesje (Aphipar-M).

  • Strooi het materiaal uit op steenwol of in Diboxen.
  • Zorg ervoor dat het materiaal droog blijft en minstens een paar dagen niet van de plaats van introductie wordt verplaatst.

De dosering van Aphipar-M is afhankelijk van het klimaat, gewas en bladluisdichtheid en moet altijd worden aangepast aan de specifieke situatie. Start de introductie preventief kort na het planten van het gewas. Bereik een introductie van 0,25-4 per m2/uitzetting. Introducties moeten ten minste 3 keer worden herhaald. Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

Gedrag van de sluipwesp Aphidius matricariae

Aphidius matricariae is een opmerkelijke sluipwesp met een opvallend voedingsgedrag dat zich richt op bladluizen. Nadat de vrouwelijke sluipwesp haar eitjes in een bladluis heeft gelegd, komen de larven uit en beginnen zich inwendig te voeden. Ze gebruiken hun gespecialiseerde monddelen om het lichaam van de bladluis binnen te dringen en de voedingsstoffen af te zuigen, waardoor ze de gastheer van binnenuit opeten. Deze voedingsstrategie is zeer efficiënt, waardoor de larven zich kunnen ontwikkelen en groeien terwijl ze de bladluispopulatie uitputten. De larven zijn bedreven in het aanpassen van hun voedingssnelheid op basis van de bladluisdichtheid, waardoor hun roofzuchtige impact in gebieden met hoge concentraties bladluizen wordt geoptimaliseerd. Op deze manier speelt Aphidius matricariae een cruciale rol bij het bestrijden van bladluisplagen en het verminderen van de behoefte aan chemische bestrijding in de landbouw. Volwassen bladwespen voeden zich niet met bladluizen, maar vooral met nectar en water.

Levenscyclus en uiterlijk van Aphidius matricariae

Volwassen exemplaren zijn goudbruine wespen van 3-4 mm met lange antennen. Kenmerkend voor het onderscheid van de soort zijn de fijne strepen op zijdelingse delen van de wespentaille. Aphidius matricariae is specifiek voor bladluizen van de familie Aphididae. De meeste soorten behoren tot de geslachten Myzus, Aphis, Ovatus, Rhopalosiphum en Sitobion. De biologie van Aphidius matricariae lijkt sterk op die van Aphidius colemani.