Cryptolaemus montrouzieri

De roofkever Cryptolaemus montrouzieri, algemeen bekend als de wolluis vernietiger, is een keversoort die behoort tot de familie Coccinellidae. Het nuttige insect is een kleine maar zeer effectieve predator in de biologische bestrijding. Deze keversoort komt oorspronkelijk uit Australië en predeert voornamelijk op wolluizen, waaronder soorten als de citruswolluis en de langstaartwolluis.

Cryptolaemus montrouzieri voor plaagbestrijding

De roofkever Cryptolaemus montrouzieri wordt gebruikt voor de bestrijding van de volgende plagen:

De natuurlijke vijand Cryptolaemus montriouzieri is bij Koppert verkrijgbaar als Cryptobug en Cryptobug-L.

Play

Hoe Te Gebruiken Cryptolaemus montrouzieri

De roofkever Cryptolaemus mountrouzieri is verkrijgbaar in flesjes (Cryptobug, Cryptobug-L).

  • Zet Cryptobug in op steenwolplaten of in Diboxen dicht bij of op een hotspot.

  • s Avonds aanbrengen

De dosering van Cryptobug hangt af van het klimaat, het gewas en de dichtheid van de wolluis en moet altijd worden aangepast aan de specifieke situatie. De toediening varieert van 2-10 per m2/uitzetting. Cryptobug mag alleen worden uitgezet in aangetaste gebieden en moet indien nodig worden herhaald. Neem contact op met een Koppert-adviseur of een erkende distributeur van Koppert-producten voor advies over de beste strategie voor uw situatie.

Beste omstandigheden voor gebruik van Cryptolaemus montrouzieri

De minimumtemperatuur voor gebruik van Cryptobug en Cryptobug-L is 16°C/61°F. OmdatCryptolaemus montouzieriechter van hoge temperaturen houdt, is Cryptobug het meest effectief bij temperaturen tussen 25°C en 28°C (68 en 82°F).

Eetgedrag van Cryptolaemus montrouzieri

Alle bewegende stadia van Cryptolaemus montriouzieri prederen op wolluizen, grijpen hun prooi en eten deze volledig op. Volwassen lieveheersbeestjes en jonge larven geven de voorkeur aan de eieren en jonge larven, terwijl oudere larven alle stadia van wolluizen in gelijke mate lijken te prederen. Volwassen lieveheersbeestjes kunnen goed vliegen en kunnen zich over een groot gebied verspreiden op zoek naar prooi. Hoewel Cryptolaemus montrouzieri een voorkeur heeft voor wolluizen, staat deze soort bekend als een polyfage predator. Soms worden ook andere insecten gegeten die verwant zijn aan wolluizen, zoals zachtschubbigen of bladluizen. Deze kever is echter het meest effectief in het bestrijden van grote populaties wolluizen. Zodra de voorraad wolluizen onvoldoende wordt, vliegen de lieveheersbeestjes weg op zoek naar een nieuwe prooi. Soms nemen de larven onder deze omstandigheden hun toevlucht tot kannibalisme. Bij een temperatuur van 21°C eet een larve, gedurende de hele periode van zijn ontwikkeling tot volwassen kever, meer dan 25 nimfen van wolluizen uit de tweede en derde instar. De larven van het late derde en vierde stadium zijn het vraatzuchtigst en eten tot 30 wolluizen per dag. 226 Kevers en larven zijn het actiefst in zonnige omstandigheden. Boven 33°C komt hun zoekgedrag tot stilstand, terwijl ze onder 16°C vertragen tot de activiteit stopt bij temperaturen onder 9°C.

Levenscyclus van Cryptolaemus montrouzieri

Telers kunnen de verschillende levensstadia van de roofkever Cryptolaemus montrouzieri, de wolluis vernietiger, herkennen wanneer ze deze roofkever gebruiken voor plaagbestrijding door hun unieke kenmerken in elk stadium te observeren:

  • Eistadium: Cryptolaemus montrouzieri eieren zijn klein, ovaalvormig en worden meestal afzonderlijk of in clusters gelegd op gebladerte van planten of in de buurt van door wolluizen aangetaste gebieden. Ze zijn meestal geelwit van kleur en kunnen zich vasthechten aan bladeren of andere oppervlakken.

  • Larvenstadium: De larven van Cryptolaemus montrouzieri zijn het belangrijkste roofdierstadium. Ze zijn langwerpig en hebben een gesegmenteerd lichaam met een donkerbruine of zwarte kleur. Larven hebben opvallende onderkaken en jagen en voeden zich actief met wolluis nimfen en volwassenen.

  • Popstadium: Cryptolaemus montrouzieri poppen zijn inactief en lijken op kleine, langwerpige cocons. Ze zijn meestal met zijden draden bevestigd aan bladeren of andere oppervlakken. Poppen kunnen lichtbruin of geelbruin van kleur zijn, afhankelijk van de klimaatomstandigheden.

  • Volwassen stadium: Volwassen Cryptolaemus montrouzieri kevers zijn kleine, langwerpige insecten met een donkerbruine of zwarte kleur. Ze hebben rood-oranje markeringen op hun vleugeldekveren en zijn ongeveer 4 millimeter lang. Volwassen kevers zijn actieve predatoren en voeden zich met wolluizen in alle ontwikkelingsstadia.