Steinernema carpocapsae

Steinernema carpocapsae nematoden

Steinernema carpocapsae is een soort nuttige nematode die vaak gebruikt wordt voor biologische bestrijding. Deze microscopische rondwormen parasiteren en staan bekend om hun doeltreffendheid bij de bestrijding van verschillende plagen. De nematoden van Steinernema carpocapsae infecteren hun gastheren door natuurlijke openingen binnen te dringen. Eenmaal in de gastheer laten ze symbiotische bacteriën vrij die de gastheer binnen enkele dagen doden. Deze soort is vooral effectief tegen plaaginsecten zoals rupsen, engerlingen, keverlarven en vliegenlarven. Steinernema carpocapsae nematoden worden vaak in de bodem toegepast of op het gebladerte van planten bespoten als biologische bestrijding, en bieden zo een natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak van plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Steinernema carpocapsae nematoden voor plaagbestrijding

De nuttige nematode Steinernema carpocapsae bestrijdt een verscheidenheid aan plagen in de land- en tuinbouw, waaronder:

Steinernema carpocapsae nematode producten

Koppert biedt verschillende Steinernema carpocapsae nematode producten voor biologische bestrijding. Deze omvatten:

Play

Hoe werken de nematoden van Steinernema carpocapsae?

Steinernema carpocapsae nematoden bestrijden plagen via een proces dat parasitisme wordt genoemd. Deze microscopisch kleine rondwormen, die in de grond worden aangebracht of op het gebladerte van planten worden bespuit, gaan actief op zoek naar plagen die hun doelwit zijn. Zodra ze een geschikte gastheer vinden, dringen de nematoden van Steinernema carpocapsae het lichaam van de plaag binnen via natuurlijke openingen.

Eenmaal in de plaag laten de nematoden symbiotische bacteriën vrij, meestal van het geslacht Xenorhabdus, die zich snel vermenigvuldigen en septikemie veroorzaken, waardoor de gastheer uiteindelijk binnen enkele dagen sterft. De nematoden voeden zich en planten zich voort in het kadaver van de dode gastheer, wat resulteert in het ontstaan van een nieuwe generatie nematoden die andere plagen in de omgeving kan blijven opzoeken en infecteren.

Op deze manier bestrijden Steinernema carpocapsae nematoden effectief plagen door ze te parasiteren en te doden, wat een natuurlijke en milieuvriendelijke methode is voor plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Play

Hoe gebruik je Steinernema carpocapsae nematoden?

  • Nematoden kunnen worden toegepast met een gieter, een airblastspuit, via een sproeisysteem, met een rugspuit of een motorspuit.
  • Om verstopping te voorkomen moeten alle filters worden verwijderd, vooral als ze fijner zijn dan 0,3 mm (50 mesh).
  • Gebruik een maximale druk van 20 bar/290 psi (op spuitdop)
  • De spuitopening van de spuitdop moet minstens 0,5 mm (500 micron - 35 mesh) zijn - bij voorkeur kegelvormige spuitdoppen met hoge stroomsnelheid.
  • Er moet continu gemengd worden om te voorkomen dat nematoden naar de bodem van de spuittank zinken.
  • Vermijd spuiten met centrifugaal- of zuigerpompen
  • De temperatuur van de watertank mag niet hoger zijn dan 25°C/77°F en de pH moet tussen 4 en 8 liggen
  • Spuitvloeistof gelijkmatig over de grond/het oppervlak verdelen

Toepassing via watergift systemen:

  • Drukgecompenseerde watergift systemen worden aanbevolen. Als dit niet beschikbaar is, wordt toepassing via spuitnevel of drench aanbevolen. Neem voor injectie via Dosatron/Venturi systemen contact op met uw plaatselijke vertegenwoordiger voor specifiek advies
  • Spuit de oplossing zodra deze is voorbereid en binnen een kort tijdsbestek. Gemengde suspensies niet bewaren

Beste omstandigheden voor gebruik van Steinernema carpocapsae nematoden

  • Steinernema carpocapsae is actief tussen 14-34°C/57-93°F, maar presteert het best bij temperaturen tussen 19-31°C/66-88°F.
  • Bodem- of luchttemperaturen onder 5°C/41°F en boven 35°C/95°F kunnen dodelijk zijn.
  • Nematoden zijn gevoelig voor ultraviolet licht (UV): gebruik ze niet in direct zonlicht.
  • De vochtinhoud van de grond moet gedurende enkele dagen na toepassing hoog worden gehouden. Indien mogelijk, irrigeer het gewas voor en vlak na de toepassing.
  • Spuit bij bladtoepassing de nematoden wanneer de relatieve vochtigheid gedurende enkele uren na de behandeling hoger is dan 75%.
  • Het kan nuttig zijn om een hulpstof en/of een antiresiccant/humectant toe te voegen. Vraag uw Koppert-vertegenwoordiger/distributeur om meer informatie.
  • Spuit 's avonds (of in sommige gevallen 's ochtends) zodat de nematoden enkele uren kunnen werken binnen het optimale bereik van temperatuur en vochtigheid, zoals hierboven beschreven.