Nematoden oplossing voor Nesidiocoris in Frankrijk

Nematoden oplossing voor Nesidiocoris in Frankrijk

Capsanem, het nematodeproduct van Koppert, wordt in Frankrijk beschouwd als dé oplossing tegen Nesidiocoris tenuis ; vooral dit jaar, nu de druk erg hoog is en Nesidiocoris al vanaf februari, dus erg vroeg, in de gewassen opduikt. Nesidiocoris tenuis is een insect dat in Frankrijk al ruim tien jaar een probleem vormt. Het veroorzaakt aanzienlijke schade, met name aan tomaten, en verstoort het biologische evenwicht ernstig . SCEA de Fontanel was een van de eerste klanten van Koppert Frankrijk en gebruikt nog steeds veel van Koppert's IPM-oplossingen, waaronder Capsanem om de Nesidiocoris-druk onder controle te houden.

In Châteaurenard bij Marseille telen we al vier generaties lang vijf hectare tomaten, zowel direct als in hydrocultuur. We moeten Nesidiocoris bestrijden omdat het erg sterk is in deze sector", zegt Bélinda Gaillet, medebeheerder bij SCEA. Capsanem sprak ons aan vanwege zijn biologische beschermingskwaliteiten. Bovendien is er als macro-organisme geen wachttijd. Dit zijn belangrijke troeven op onze boerderij, waar IPM al zo lang bestaat als in Frankrijk. We zagen dat het doeltreffend was. We hebben Capsanem op verschillende blokken gebruikt om het ongedierte te reguleren en we hebben verschillende toepassingsmethodes geprobeerd: de kleine rugspuit die zeer lokaal op de kop van de plant wordt gericht en ook de behandelingsrobot, die wordt gebruikt door de onderste sproeiers te blokkeren, zodat hij alleen op de kop werkt en onze Macrolophus vermijdt. Capsanem is een waardevolle bondgenoot!

Audrey Vignaud is technisch hoofd van Koppert's consultant voor de regio Zuidoost-Frankrijk: "We hebben de nuttige nematode Capsanem aanbevolen in combinatie met een hulpstof om Nesidiocoris aan te pakken. Koppert Spanje heeft tests uitgevoerd in kweekkooien in Almeria, waaruit de interesse blijkt voor de methode die we in het veld hebben gevalideerd. De resultaten zijn heel duidelijk. Het is zeer effectief op de larven. De nematoden werken ook op Macrolophus, die biologisch heel dicht bij Nesidiocoris staat. Daarom moet Capsanem op de top van de plant gericht worden en moet afspoeling vermeden worden. We hebben onze aanbevelingen verfijnd om te proberen Macrolophus minder aan te tasten. Het is een delicaat evenwicht, maar Capsanem betekent dat chemische behandeling vermeden kan worden, wat het doel is van veel bedrijven.

Naar de nematodenbeschermingsmethode voor Nesidiocoris werd reikhalzend uitgekeken door producenten in Zuid-Frankrijk, maar recentelijk ook in het noorden. We hadden een technische impasse bereikt met deze insect, vooral in de "zero residue" programma's. Capsanem is een krachtig middel om Nesidiocoris te bestrijden", besluit Audrey Vignand.